Trivselregler

Det är nödvändigt att människor i ett bostadsområde tar hänsyn till varandra och sin omgivning. För de flesta innebär det att respektera självskrivna regler, baserade på sunt förnuft. Trots våra ambitioner att uppträda hänsynsfullt uppstår ibland situationer som bildar grogrund för irritation och onödiga konflikter. I den här foldern har vi sammanställt några grundläggande regler.

Husets allmänna utrymmen

Planering och omsorg har skapat goda möjligheter för att våra gemensamma utrymmen skall vara trevliga för oss alla att vistas och umgås i. Vi kastar inte papper, glasspinnar, burkar, flaskor, cigarettfimpar och annat skräp i vårt bostadsområde.
Det är en självklarhet att alla tar ansvar och hjälps åt med att förvalta de goda förutsättningarna genom att hålla rent och snyggt på gårdar, i återvinningsrum, i entréer, trapphus och övriga gemensamma utrymmen. Om akut skada inträffar i huset tag i första hand kontakt med någon i styrelsen enligt anslag i entrétavlor.

Naturreservat
Som granne har vi ett naturreservat. Låt oss gemensamt sträva efter att vårda denna för vårt område mycket värdefulla tillgång. Det är naturligtvis uteslutet och dessutom olagligt att dumpa gräs och trädgårdsavfall, granar eller annat i reservatet.

Håll trapphus och entréer fria från personliga tillhörigheter
Det är inte tillåtet att använda entré och våningsplan som en egen farstu.

OBS! Trapphuset kan vara den enda utrymningsvägen för dig och dina grannar.

Det är livsviktigt att det är fritt från barnvagnar, cyklar, skor, mattor, leksaker, osv.
Vid brand måste ibland utrymning ske i ett rökfyllt och mörkt trapphus. Varje hinder utgör en snubbelrisk. Ambulans- och brandkårspersonal måste kunna ta sig fram obehindrat i trapphuset. Dessutom orsakar plaster i exempelvis pulkor och barnvagnsmadrasser giftig rökutveckling.

Att hålla trapphusen fria är också att visa hänsyn till städpersonal som skall kunna städa effektivt utan att hindras av saker som förvaras i trapphusen.

Cykel- och barnvagnsrum
Det är inte tillåtet att använda cykel- och barnvagnsrum som lagerplats. Utrymmena är endast för funktionsdugliga cyklar och barnvagnar.
Mopeder är ej tillåtna i dessa utrymmen.

Sophantering och återvinning
Vi i Brf Kyrksjölöten tar ett stort miljöansvar och därför gäller källsortering i föreningen. Vi sorterar matavfall samt tidningspapper, kartong och pappersförpackningar, plastförpackningar, metall, färgat och ofärgat glas, batterier, och glödlampor. Vänligen följ skyltarna i återvinningsrummen.

Vi använder särskilda papperspåsar till matavfall. Alla medlemmar kan hämta matavfallspåsar i barnvagnsrum vid behov. Meddela gärna någon i styrelsen om påsarna har tagit slut i ert hus.

Soppåsar med matavfall och hushållsavfall skall vara väl ihopknutna/ ihopvikna så att de ej läcker och förorsakar dålig lukt. Soppåsar får ej ställas i trapphuset.
Se till att locket till sopkärlen sluter tätt, för att hindra råttor att komma ner i kärlen.
Är du tveksam till hur du ska göra – kontakta någon i styrelsen.

OBS! Inga grovsopor får ställas i föreningens återvinningsrum. Du får själv lämna detta på kommunens återvinningsstation. Observera att vid hämtningen av grovsopor eller sopor lämnade utanför kärlen betalar föreningen extra avgifter samt böter. Respektera dina grannar och utsätt dem inte för dessa onödiga kostnader!

Rökförbud
Rökförbud gäller i samtliga allmänna utrymmen i fastigheten.
Tänk också på att rökning på balkongen kan orsaka att din granne får in röken hos sig via balkong och balkongdörr, försök undvika detta.

Håll portarna stängda – håll tjuven borta
Kontrollera att porten stängs efter dig när du går in eller lämnar fastigheten.

Olämpliga lekplatser
Barns lek är ett naturligt inslag i ett bostadsområde. Men vissa platser är direkt olämpliga för lek, såsom trapphus, hissar och parkeringsplatser. Det är dock tillåtet för barnen att cykla i omrädet under vuxnas tillsyn.

Balkong/Uteplats
Det är inte tillåtet att skaka mattor från balkong eller fönster.
Balkongskydd eller insynsskydd ska vara enhetliga i föreningen.
Vill du förändra din uteplats med staket, måla om eller dylikt, måste styrelsen godkänna detta.

Grillning
Det är inte tillåtet att grilla på balkongen, uteplatsen eller på föreningens tomtmark. Detta beror på husens ventilationssystem som drar in rök från grillningen direkt. Det går bra att grilla vid grusplanen mot skolan.

Blomlådor
Blomlådor skall sitta monterade innanför balkongräcket. Du är ansvarig för de skador som blomlådan kan orsaka såväl på människor som på fastighet, bilar mm.

Parabolantenner
Parabolantenner skall monteras på ett fackmannamässigt sätt. Montage får aldrig ske på fasaden. Såväl parabol som mikrovågshuvud monteras innanför balkongräcket.

Renovering
Större underhåll/reparationer/renoveringar/ändringar i lägenheten, såsom väggrivning, väggbyggnad, badrums och kökets renovering, ska godkännas av styrelsen. För all renovering i lägenhet krävs att den utförs fackmannamässigt och att gällande branschregler följs samt att arbetet när så krävs utförs av behörig installatör.
Bostadsinnerättshavare är ansvarig för eventuella skador som drabbar föreningen eller annan bostadsrättshavare p.g.a. åtgärder som vidtagits i lägenheten.

Gårdar och grönområden
Förklara för barnen vikten av att vara rädd om våra gemensamma ytor – vi trampar inte i planteringar, bryter inte grenar på buskar och träd, och vi klottrar inte på våra väggar och dörrar.

Husdjur
Husdjur skall hållas kopplade i vårt bostadsområde. Håll katten borta från barnens lekplats. Sandlådan är barnens lekplats.
Det är inte tillåtet att rasta hundar i området.
Tänk på att hundar som lämnas ensamma och skäller kan vara mycket störande för dina grannar.

Mata inte råttorna
Det är förbjudet att mata fåglar inom bostadsområdet. Förutom att fåglarna smutsar ner, lockar överbliven mat till sig råttor.

Biltrafik och parkeringar
Respektera trafikreglerna på vår gård. Alla ska kunna känna sig trygga – även barn som cyklar eller leker i området. Observera att parkeringsförbud gäller på ej markerade platser. Lika viktigt är det att inte blockera transportvägar för utryckningsfordon.
I vår förening finns 41 förhyrda parkeringsplatser på gården varav 22 med eluttag och 19 p-platser utan eluttag. Avtal till förhyrda bilparkeringsplatser hanteras av Brf styrelsen. Kontakta styrelsen angående kö för parkeringsplats.

VIKTIGT! Uppsägningstid för bilparkeringsplatsen är 3 månader enligt avtalet.

När släkt och vänner kommer på besök hänvisar vi dem till p-platser i närområdet. Allt detta för ökad trivsel i vårt område.
För den som ej fått möjlighet till att hyra parkeringsplats av föreningen finns möjlighet till att köpa ”månadsmärke” av Stockholms Stads Parkerings AB för parkeringsgaraget utanför vår fastighet.

Visa hänsyn mot dina grannar
Ett flerbostadshus är ett litet samhälle där man måste respektera övriga boendes möjlighet att vistas, koppla av och sova i sina lägenheter utan att bli störda av höga skrik, hög musik, eller buller etc.
Störande arbeten i lägenheten bör påbörjas efter klockan 8.00 och vara avslutade före klockan 21.00.
Ska du ha fest, informera dina grannar i god tid. Tänk på att ditt golv är dina grannars tak!

Störningar
Störningar kan vara t ex ljud från radio-, stereo- och tv-apparater, högljudda fester, oväsen i lägenheter och trappuppgångar, onormalt musicerande, skällande hundar mm. En medlem som stör sina grannar kan bli av med sin lägenhet.
Tänk på att du ansvarar också för störningar som orsakas av personer som hör till ditt hushåll, dina gäster och andra personer som finns i din lägenhet, t ex inneboende, hantverkare mm.

I Brf Kyrksjölöten visar vi hänsyn till varandra!